Dünyanın En Sıcak Yeri Neresidir?

Bu yıl da okulları açtık ve hayırlısıyla yeni bir eğitim/öğretim yılına başladık. Ders kitapları bugün elime geçti. Kitaplarda değişen birşey var mı diye ayaküstü kontrol ettim. 10. sınıf kitabı dışında değişen kitap yok.

13 Eylül 2012 tarihli The Guardian gazetesinde dünyanın en sıcak yeriyle ilgili bir haber okumuştum. Death Valley gains title of hottest place ever recorded on Earth başlıklı haberde dünyanın en sıcak yeri konusunda hata yapıldığı yazıyordu. Habere kaynak olarak da Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) gösteriliyordu.

Dünyanın En Sıcak Yeri Artık Death Valley

2012 yılına kadar dünyada ölçülen en yüksek sıcaklık rekorunu 58º ile Libya’da bulunan El Azizia kenti elinde bulunduruyordu. 2010 yılında, uluslararası iklim bilimciler tarafından başlatılan soruşturmanın sonucu olarak El Azizia kenti en sıcak yer ünvanını kaybetti. Buna sebep olarak ölçümün asfalt zemin üzerinde yapılması, çölden kaynaklı etkilenme, eskimiş ekipmanla ölçüm yapılması ve ölçümü yapan kişinin deneyimsiz olması gösterilmiş. El Azizia kentinin 13 Eylül 1922 yılından 2012 yılına kadar elinde bulundurduğu en sıcak yer rekoru iptal oldu.

Dünyanın En Sıcak Yeri

Amerika Birleşik Devletleri’nin California Eyaleti’nde bulunan Death Valley, 13 Temmuz 1913 tarihinde ölçülen 56, 7º sıcaklık değeri ile dünyanın en sıcak yeri ünvanını geri almış oldu. Bu tesbit Amerikan Meteoroloji Derneği Bülteni (Bulletin of the American Meteorological Society) tarafından yayınlandı ve Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet adresinde de ölçülen en yüksek sıcaklık olarak 56, 7º ve dünyanın en sıcak yeri olarak da Death Valley veriliyor.

Sonuç Olarak

Coğrafya 12 ders kitabının 5. sayfasında yer alan “Ekstrem Sıcaklıklar” konusunda yanlış bilgi verilmektedir. Kitapta dünyanın en sıcak yeriyle ilgili yazanı aynen aktarıyorum:

Bugüne kadar yapılan ölçümlere göre yeryüzünde şimdiye kadar en yüksek hava sıcaklığı 57º ile Afrika kıtasının El Azizias kentinde (Libya) 13 Eylül 1922’de ölçülmüştür.

Dünyanın en sıcak yeri konusundaki bu hatanın sebebi kitabın 2011 basımı olması, maalesef Coğrafya 12 kitabı yenilenmemiş. Ülkelerin sınırlarının, ekonomik ilişkilerin, nüfus yapılarının, göllerin yüzölçümlerinin ve daha pekçok şeyin degiştiği bir bilim için üç yıl önce basılmış bir kitabı kullanmak çok zor. Öğretmen arkadaşların bunu derslerde tolere edeceklerini umuyorum.

One Response

  1. melek 05/06/2016