Bilgisayar Gözlüğü Kullanmam Gerek

Anneme “bilgisayar gözlüğü kullanmalıyım” desem vereceği cevabı biliyorum: “O kadar uğraştın bozamadın gözlerini.”

Bugün kaç saat laptop başındaydım bilmiyorum. Akşam kafeye gittik hava almaya, orda da tablet yanımdaydı. Şu an saat 02:55. Gözlerim yanıyor, başımda hafif bir ağrı var. Çok yorgun hissediyorum. Yatsam, uykum yok. Ama hep yorgunum.

Eve gelince araştırdım. Bugün her zamankinden daha fazla kişi bilgisayarlarda çalışıyor. Uzun süre bilgisayar başında oturan pek çok kişi, saatlerce düz bir ekrana bakmaktan dolayı benzer sorunlar yaşıyor. Göz kuruluğu, gözlerde yanma, baş ağrısı, bulanık görme. Bulduğum en akla yatkın çözüm bilgisayar gözlüğü oldu.

Bilgisayar Gözlüğü Kullanmam Gerek

Konuya ilk rastladığımda bana değişik geldi. Daha önce bilgisayar gözlüğü diye bir gözlük çeşidi duymamıştım. Varmış.

Uzun süreli olarak ekranın cafcaflı ışığına maruz kalan gözler etkileniyor. Ortam ışığıyla ekran ışığı arasında kontrast farkı gözü çok yoruyor. Gözlük sarı rengiyle merceğiyle yoğun ekran ışığından gözleri koruyor.

Ekranda küçük puntolu yazılara odaklanan gözler bir süre sonra yoruluyor. Yazarken daha da karışıyor gözlerin ayarı. Bir ekrana, bir klavyeye odaklanıldığı zaman görme bulanıklığına kadar uzuyor iş. Gözlük odaklanmayı kolaylaştırıyor. Normalde 30-40 cm olan bilgisayar – göz mesafesini kısaltıyor.

Kavisli olmasından dolayı, bilgisayar gözlüğü sayesinde gözlerin kuruması engelleniyor. Hava girmesini engelliyor ve gözler nemli kalıyor. Bilgisayar ekranına bakma süresi uzadıkça göz kırpma sayısı azalıyor. Ve maalesef gözlerde kuruma oluyor.

Bilgisayar Gözlüğü Çeşitleri

Üç çeşit bilgisayar gözlüğü var. Daha doğrusu üç farklı kullanıcı tipine göre üretilmişler.

İlk gözlük tipi oyun meraklıları için. İnce gövdeye sahip ve sarı renkli lensi var. Kulaklık takmaya uygun.

İkinci tip gözlük ofis çalışanları için. Blog yazarı ve standart bilgisayar kullanıcısı olarak ben bu gruba giriyorum. Daha kalın bir çerçevesi var. Kalın dediysem öyle abartılacak bir kalınlık değil. Yine sarı enkli lense sahip.

Üçüncü tip bilgisayar gözlüğü tasarımcılar, fotoğraf ve video işleyenler için tasarlanmış. Renklerle çalışıldığı için bu tip mercek kristal renkli.

Fiyat bana gayet makul geldi. Sağlayacağı faydalar düşünülürse 200 lira çok da büyük para sayılmaz. Bazısı 170, bazısı 215 lira. Ben ortalamayı söyledim.

Farklı tiplerde üretilse de bilgisayar gözlüklerinin lensi Zeiss tarafından üretiliyormuş. Bilenler bilirler, lens konusunda çok ünlü ve başarılı bir markadır.

Bilgisayar Gözlüğü Tanıtım Videosu

Sağlık açısından faydalı olduğu kadar konforlu bir bilgisayar kullanımı için alacağım sanırım. Gözlerimdeki yanmadan ve baş ağrısından kurtulacağım. İlgilenenler Gunnar Türkiye adresinden modellere ulaşabilirler.