Günlük Tutmaya Başlayın

Günlük tutmak çocuklukla özdeşleşmiş bir olaydır. Bir bakıma doğrudur. Genelde ilkokulda öğretmenler tavsiye ederler. Fakat günlük yazmayı çocukça diye nitelendirmek edebi bir tür olarak kabul edilen günlükleri küçümsemek olur.

Günlük Tutmanın Faydaları

Esasen anı türüne benzemekle birlikte, olayların yaşandığı an yazılmasıyla anı türünden ayrılır. Çünkü anı, olaylar cereyan ettikten sonra kaleme alınan yazılardır.

Günlük tutmak, farklı şekillerde yapılabilir. İlkinde günlüğü tutan kişi günlüğünün başkaları tarafından olunacağını bilir, ona göre bir dil kullanır. İkincisinde ise günlükte yazılanlar tamamen kişiseldir. Kendin yazar, kendin okursun. İstemezsen okumaz, yazar geçersin.

Günlük Tutmanın Faydaları

Uzun uzadıya yazmayacağım, maddeleyip geçeceğim. Zira, şu yazdığım yazı da benim günlüğüm sayılır. Çünkü son birkaç saattir edebi günlükler okudum. Okuduklarımın üzerine böyle bir yazı yazmak da ayrı bir cesaret. Sonuçta yazar falan değilim.

Günlük Tutmak Objektif Yapar

Günlük tutan kişi, birinin okuma kaygısı olmadan yazdığı için taraf olmaz. Olayları aktarırken olduğu gibi aktarır. Yazan kendi bile olsa, yazdıklarını okumak kişinin muhakeme gücünü arttırır. Yaşananları daha iyi idrak etmesini sağlar.

Günlükler Sırdaştır

Yaşadığımız dönemde insanlar günden güne yalnızlaşıyorlar. Mutluluklarını, sıkıntılarını paylaşacak kimsesi olamayan o kadar çok kişi var ki! Üstelik derdinizi anlattığınız kişi psikolog değilse duvara konuşsan daha iyidir. Fakat yazma olayı bir düzen takip ettiği için sizi rahatlatacaktır. Klasik; giriş, gelişme, sonuç.

Tarihçi Olun

Kendi kişisel tarihinizi yazmak istmez misiniz? Eşinizle ilk buluşmanızda üzerinde ne vardı? Bunu hatırladınız. Hadi bunu da hatırlayın. Necla Teyze, kardeşinizin düğününde ne taktı? Zamanla unutacaksınız. Bugün unutmam dediğiniz pek çok şey beyninizin delhizlerinde kaybolacak. Yazın. İlla ki Necla Teyze’nin kızı da evlenecek. 🙂

Günlük Tutmak Dilinizi Geliştirir

İnsan bildiği kelimeler kadar düşünürmüş. Günlük yazarak edebiyatınız gelişir. Yazma beceriniz artar. Tabi bunun olabilmesi için televizyonun önünden kalkıp birşeyler okumanız gerekiyor. Okumadan yazmak bize özgü bir durum degil.

Günlük Tutmak Disiplin Kazandırır

Düzenli olarak yazmaya başladıysanız bu sizi disipline edecektir. Ne kadar yoğun olursanız olun yemek yiyorsunuz. Belki saati geçiyor ama yiyorsunuz. Yazmayı görev edindiğinizde hayatınız bir disipline girecektir. Bir süre sonra, siz farketmesenizde bu olacaktır.

Bu kadar yazdım. Buraya kadar okumayı basardıysanız yazmayı da becerebilirsiniz. Sıkıntı yapmayın.

Klasik tip kağıt kalemle yazacağım diyenler için de, dijital çağda ne defteri ne kalemi diyenler için de günlük tutmak konusunda çözümlerim olacak. Ama bu gecelik bu kadar.