Google Geçmişini Silmek – Resimli Anlatım

Teknoloji ve internetin günlük hayatımızdaki yeri günden güne artıyor. Bu artışla beraber kişisel gizlilik de buna bağlı olarak azalıyor. Her anımız bizim bilgimiz dışında ya da değil kayıt altında tutuluyor. En fazla kullanılan web tarayıcı ve android platformunun sahibi olarak Google, kullanıcılarla ilgili bilgileri kayıt altında tutuyor. Google geçmişini silmek istemenizin nedenini bilmemekle beraber bunu nasıl yapacağınızı size anlatacağım.

Google Arama Geçmişini Silmek

Google bize daha iyi sonuçlar vermek için yaptığımız aramalardan hakkımızda bir profil oluşturuyor. Bunun için pc, tablet ya da telefon farketmeksizin Google hesabınız açıkken yaptığınız tüm aramalar kayıt altında tutuluyor.

Google Arama Geçmişini Silmek

Web ve Uygulama Etkinliği sayfasına giderek neler aramışsınız görebilirsiniz. Korkmayın, bu sayfayı sadece siz görebilirsiniz. Tabii ki bulunmasını istemediğiniz aramaları silmek mümkün.

Google Chrome Tarayıcı Geçmişini Silmek

Ben web browser olarak Chrome kullanıyorum. Geçmişi silmek için tarayıcı penceresinin sağ üst tarafında bulunan menü simgesini ve burada bulunan “Geçmiş” sekmesini tıklıyoruz.

Yukarıda yaptığımız işlemi “Ctrl+H” kombinasyonuyla da yapabiliriz. Karşımıza “chrome://history/” sayfası çıkacak.

“Tarama verilerini temizle…” butonuna tıkladığımızda ne kadar eskiyi ve neleri silmek istediğimizi seçip tarayıcı geçmişimizi temizliyoruz.

Google Konum Geçmişini Silmek

Muhtemelen bu yazıyı okuyan pek çok kişi bunun ne olduğunu bilmiyor. Ama bilin, gerekebilir.

Akıllı telefonlarınızdaki Google Maps marifetiyle gittiğiniz geldiğiniz her yer kayıt altında tutuluyor. Baldızınızın görümcesinin düğününe gitmek yerine lokalde oyun oynadığınızın bilinmesini istemiyorsanız Konum Geçmişi Silmek adresinden temizlik yapabilirsiniz.

Google Sesli Aramaları Silmek

Bu özelliği ben hiç kullanmıyorum. Fakat kullananlar ve temizlemek isteyenler Google Voice ve Ses Etkinliği adresinden istedikleri aramaları silebilirler.

Google Geçmişini Silmek Hakkında Son Söz

İnternette pek çok mecrada kişisel verilerin toplanması hakkında eleştirel yazılar okudum. Kendi adıma ben bundan rahatsız olmuyorum. Fakat bundan rahatsız olan kişiler var. Onları da anlamıyor değilim. Evet Google çok farklı alanlarda faaliyet gösteren büyük bir firma. Kullanıcıların eğilimlerini de dikkate alıyor. Bu verileri de o sebeple topluyor. Yukarıda yazdığım tüm servisler istenirse kapatılabiliyor. Ama paranoya yapmak isteyen elbette yapsın. 1984’teki gibi: Büyük birader sizi izliyor. 🙂