Slovenya Ormanları Hipnotize Ediyor

Slovenya, küçük ve güzel bir ülke. Güzelliğinin kaynağını bulunan Slovenya ormanları kazandırıyor. Ama önce ülke hakkında kısa bilgiler vereyim.

Kısaca Slovenya Coğrafyası

Slovenya Orta Avrupa’nın güneyinde yer alır. İtalya, Adriyatik Denizi, Hırvatistan, Macaristan ve Avusturya ile çevrilidir. Kelime anlamı olarak Slavların Ülkesi anlamına gelir.

Ülke, eski Yugoslavya’nın bir parçası iken 1991 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. 2004 yılında da Avrupa Birliği’ne girmiştir. Biz yıllardır uğraşıyoruz, giremedik. 🙂

20.273 km² yüzölçümüne sahip ülkede yaklaşık 2 milyon kişi yaşamaktadır. Anadil olarak Slovence kullanılır ve bölgesel olarak bazı yerlerde İtalyanca ve Macarca da konuşulur.

Adriyatik kıyısında bulunan dar bir alanda Akdeniz İklimi görülürken, ülkenin büyük bir kısmında karasal iklim hakimdir. Uygun sıcaklık ve yağış koşullarından dolayı ülkenin büyük bölümü ormanlarla kaplıdır. Bahsettiğim oran %60 ki bu bana göre bir ülke için epey büyük bir orman varlığı.

Ülkenin önemli şehirleri; Ljubljana, Maribor, Kranj ve Koper’dir. Nüfusun büyük bölümü başkent Ljubljana ve diğer şehirlerde toplanmıştır.

Slovenya sanayi bakımından küçük olmasına rağmen epey gelişmiştir. Orman varlığının çok olmasından anlaşılacağı üzere mobilya ve kağıt sanayi kolları gelişmiştir. Ayrıca demir-çelik ve kimya sanayisi de diğer faaliyet alanlarıdır.

Ülkenin tarım faaliyetleri doğu kesiminde bulunan ovalarda yoğunlaşmıştır. Sava ve Drava nehirlerinin oluşturduğu ovalar çok verimlidir.

Ülkenin denize açılan tek kapısı Koper şehrinde bulunan limandır. Ticaretini komşu ülkelerle yapar. Bir de Almanya’yı ekleyebiliriz. Komşularla iyi geçinmek önemli tabii.

Daha önce Slovenya hakkında bir şey yazmadığım için bilgi verme ihtiyacı hissettim. Oysa ana konumuz ülkenin ormanlarında çekilmiş fotoğraflar.

Slovenya Ormanları Fotoğrafları

Filip Eremita, Slovenyalı bir fotoğrafçı. Ülkesinin %60’ını ormanlar kaplayınca o da bundan kendine pay çıkarmış. 1800 m.’ye kadar orman örtüsü bulunan ülkede neredeyse tüm yerleşim alanlarının etrafı ağaçlarla kaplıymış.

Fotoğrafçı ilk sakinlerin yerleşmesinden sonra ormansızlaşmanın başladığını söylüyor. İlk yerleşimciler konut, ısıtma, pişirme ve diğer birçok ürün yapımı için odun kaynağı kullanmışlar, ağaçları keserek tarım için arazi elde etmişler. Orman varlığı azalmış. (Bu azalmış hali.)

Fotoğrafçı, Slovenya ormanları için insanları hipnotize eden bir özelliği olduğunu söylüyor. Haksız da sayılmaz. Ben çektiği fotoğrafları çok beğendim.

Fotoğrafçının daha fazla çalışmasını görmek isterseniz Filip Eremita adresini ziyaret edebilirsiniz.