Kasko Ne İşe Yarar?

Kasko gerekli mi sorusuna cevap arıyorum. Kendi başımdan geçen bir trafik kazası üzerinden ulaştığım sonucu sizlerle paylaşacağım. Bakalım ne çıkacak.

Kasko Ne İşe Yarar?

Trafik Kazası Yaptım başlığıyla olayı zaten anlatmıştım. Merak edenler okuyabilir. Şimdi kasko yaptırmak mantıklı mı değil mi onu sorgulayacağız.

Bir ay falan oluyor, tam tarihi hatırlamıyorum. Trafik kazası sonrası götürdüğüm Alsancak Vosmer‘den benim arabanın onarımıyla ilgilenen kişi aradı. Sigorta şirketi ödemeyi eksik yapmış, kalanı ben ödeyecekmişim.

Mübalağa yapmıyorum, aynen böyle söyledi: “Araba sizin, siz ödeyeceksiniz.”

Aradan aylar geçmiş. Vosmer hesapları kontrol ederken ödemenin eksik yatırıldığını tespit etmiş. Benden ödeme talep ediyor.

Kasko yaptırdığım sigorta acentesini aradım. Durumu izah ettim. Araştıracağını bana geri döneceğini söyledi.

Eksper rapor yazmış, servis onun raporundan fazla iş yapmış. Kaza oluşuna göre arabanın orasının hasar görmesi mümkün değilmiş. Öyleymiş, böyleymiş.

Biraz telefon trafiği oldu. DASK, trafik sigortası, kasko,.. yıllardır hepsini aynı yere yaptırıyorum. Yılda sadece bir ya da iki kere telefonla konuştuğum sigorta acentesi bayan her zamanki kibarlığıyla “başkası olsa bu kadar uğraşmazdım” dedi.

Edindiği bilgilere göre eksper gayet işinin ehli, servis ilgiliymiş. İş dönüşü, 17 yaşında ehliyetsiz bir çocuğun, trafik sigortasız motorsikletiyle bana çarpacağını bilemeyerek büyük hata haptım! Polis bile %75’e %25 kusur vermiş. Niye %25? Çünkü daha dikkatli olmalıymışım.

Neyse, anlatmaya devam. Sigorta şirketi ya olay yeri fotoğrafı ya ek beyan istiyormuş. Olay yeri fotoğraflarını polis çekmişti ama ulaşamamışlar.

Sigorta acentesinin yönlendirmesiyle Sompo Japan Sigorta‘ya durumu izah eden bir ek beyan dilekçesi yazdım. Acentenin dilekçesiyle beraber gönderilmiş. Oluşan hasarın kazada olduğuna ikna etmek için çalışıyorum.

Kullandığım araba yaklaşık beş yıldır bende. Arabayı aldığımdan beri Sompo Japan’dan sigortalı. Daha önce kaza yapmış olsam zaten aracımın kaskosu var. Niye böyle saçma bir oyuna gerek duyayım?!

Vosmer’deki görevliye sigorta acentesi ve şirketiyle olan durumu izah ettim. Bekliyoruz. Arada birkaç kez “gelişme oldu mu”, “dosyayı hukuk servisine göndereceğiz”, “ne oldu” telefonları sonrası en son dün yine Vosmer’le konuştum. Cuma gününe kadar mühlet vermişler. Ben de haliyle konuyla ilgili muhatabım sigortacıyı aradım. Geri döneceğini söyledi ama dönmeyince yine ben aradım. O da kendi muhatabına dilekçenin akıbetini sormuş. Bana bir ödeme yapmamamı, cevap gelmezse dava açacağımızı söyledi.

Kaza sonrası motorun sahibinin “aracı yaptıralım” teklifini kabul etseydim okuyanların bile sıkıldığı olayları (ki yazdıklarım özetin özetinin özeti) yaşamayacaktım.

Alkollü araç kullanmak dışında, %100 ben kabahatli olsam bile ödeme yapması gereken kasko nerede?

Benim yaklaşık 20 yıllık ehliyetim var. Bu yaptığım ikinci kaza. İlkinde başka bir arabam vardı. Yine kasko vardı, yine benden para çıktı. İkincisinde yine para çıkmak üzere. Ben de haliyle soruyorum: Kasko ne işe yarar?!