Eğitimde Teknoloji Kullanımı Faydalı Mı Yoksa Zararlı Mı?

Eğitimde teknoloji kullanımı son günlerde epey tartışılan konulardan. Bir taraf teknolojinin faydalı olduğunu savunurken bir taraf da gereksiz hatta zararlı olduğunu savunuyor. Bakalım ben ne düşünüyorum.

Bundan yıllar önce, tam yirmi eğitim öğretim yılı önce öğretmenliğe başladım. O zaman derslerde tepegöz kullanıyordum. Şimdi bazılarına bir masal kahramanı ismi gibi gelebilir. Ama o dönemin teknolojisi buydu. Asetat kağıtlara şekiller çiziyor, yazılar yazıyor ve tepegözle tahtaya yansıtıyordum. Tebeşirle tahtaya yazıyor ve tebeşir tozundan dolayı tüm gün öksürüyordum. Bir de VCD adında televizyona bağlanan bir alet vardı. Video oynatmaya yarıyordu. Fırsat oldukça öğrencilere konuyla ilgili videolar izletiyordum. Volkan patlamasını anlatmakla izletmek arasında o kadar büyük fark vardı ki! Şimdikilerin pek ilgisini çekmiyor, zaten izlemiş oluyorlar.

İlk çalıştığım okuldan daha büyük bir okula geçtiğimde müthiş bir mutluluk yaşamıştım. O okulda beyaz tahta ve kalemle yazılıyordu. Tebeşir tozundan dolayı öksürüklere son! İki gün önce buna benzer bir mutluluk yaşadım. Tabletimde kullanmak için kalem aldım. Yazımda kullandığım görsel iPad ve Apple Pencil kullanarak hazırlandı. Nasıl mesudum anlatamam. 🙂

Anlayacağınız üzere ben eğitimde teknoloji kullanımı hakkında olumlu düşünenlerdenim. Kendimce sebepler hazırladım. Buyrun:

Eğitimde Teknoloji Kullanımı ve Faydaları

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Sayesinde Her Yer Okul

Sosyal medyanın eğitimde kullanımı amacıyla bir proje oluşturmuştum. Bu isim vermiştim. Aslında isim babası ben değilim. Kimmiş bakalım:

Teknoloji sayesinde zamandan ve mekandan bağımsız olarak ders verebilir ya da alabilirsiniz. Kasık Fıtığı Ameliyatı Oldum başlıklı yazımda bahsettiğim ameliyat sonrası dinlenme döneminde Bilge İş üzerinden üç tane eğitim tamamladım. Yattığım yerden. 🙂

Teknoloji Eğitimi Kolaylaştırıyor

Epey bir zaman diz üstü bilgisayar kullandım. Tabletler çıkınca tablete döndüm. Hatta bazen akıllı telefon bile kullandım. Tabii akıllı tahtalar çıktıktan sonra. All Share Cast Dongle ile Akıllı Tahta Kullanımı başlıklı yazımda anlatmıştım bu konuyu.

Tabletimde bir sürü kitap, soru bankası, etkinlik örnekleri,… Şimdi kalemle beraber dosya ya da ajandaya da ihtiyacım olmayacak. Tablete yazacağım.

Aynı şeylerin öğrenciler için de geçerli olduğunu düşünün. Kocaman bir çantaya ve omurga eğriliğine veda.

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Performansı Arttırıyor

Belki de ben hızlı kullandığım için mi bilmiyorum ama PC ya da tablette çalışmak kitap ya da defterle çalışmaktan çok daha kolay oluyor. Elle kağıt üzerine da sınav kağıdı hazırlamış biri olarak bunu çok rahat söyleyebilirim. Hata yapma lüksüm oluyor, yanlış yaparsam siliyorum, düzeltiyorum. Oysa elle kağıda yazdığınızda o kağıt çöpe gidiyor, tüm kağıt baştan yazılıyordu.

Eğitimde teknoloji kullanımı çok ciddi bir zaman kazanmamı sağlıyor. Tüm derslerden dönem ödevi verildiği ve tüm bu ödevlerin kütüphanede elle yazıldığı dönemlerde öğrencilik yapmış biri olarak bahsedilen zamanın kıymetini çok iyi bilirim.

Kişiye Özel Öğrenme

Her öğrenci farklı bir öğrenmeye yatkındır. Maalesef sınıf ortamında tüm öğrencilere yeterince bu konuda yetişilemiyor. Oysa eğitimde teknoloji kullanımı sayesinde her öğrenci kendine özel bir eğitim modeli, her öğretmen kendine özel çalışma sistemi kullanabiliyor. Kara tahta kullanıyorsanız ya yazar, ya şekil çizer ya da anlatırsınız. Ya da “Ahmet, sayfa 66’daki konuyu oku, sizler de kitaplarınızdan takip edin çocuklar” dersiniz. Zaten eğitimde teknoloji kullanımı konusunda karşı duran öğretmenler bu tarz konuşmalara çok da yabancı değiller.

Eğitimde Teknoloji Kullanımı ve İşbirliği

Teknoloji sayesinde iletişim çok kolaylaştı. E Posta uygulamaları, WhatsApp uygulaması ya da başka uygulamalarla öğretmenler ve öğrenciler birbirleriyle çok rahat iletişi kurabiliyorlar. Karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunup, beraber çalışabiliyorlar. OneDrive, Google Drive, iCloud gibi bulut teknolojileri sayesinde aynı dosya üzerinde bile çalışmalar yürütebiliyorlar.

Öğrenciler ve öğretmenler eTwinning gibi uluslararası projelere katılıp farklı ülkelerdeki yaşıtları ve meslektaşlarıyla çalışma imkanı buluyorlar.

Teknoloji ve Eğitimde Fırsat Eşitliği

Ben ikinci üniversite olarak Açıköğretim Fakültesi‘nde Sosyoloji okuyorum. Ders kitaplarını tabletten okuyabiliyorum, konu özetlerinin videolarını tabletten hatta cep telefonundan dinleyebiliyorum.

YouTube üzerinden her türlü derse ulaşabiliyorsunuz. Kaçırdığınız, anlamadığınız derslere ulaşıp tekrar yapabiliyorsunuz. Eğitimde teknoloji kullanımı bence fırsat eşitliği sağlıyor.

İnternet üzerinden ücretli veya ücretsiz derslere katılımcı olabilirsiniz. Örneğin ben ücretsiz olarak Duolingo üzerinden İngilizce alıştırmalar yapıyorum. Udemy üzerinden de satın aldığım dersleri takip ediyorum.

Çalışmaların Arşivlenmesi

Teknolojik aletlerle yaptığınız tüm çalışmalar arşivlenir. Yaptığınız çalışmayı hangi gün hangi saatte yaptığınız kaydedilir. Elbette bunu normal kitap defterle de yapabilirsiniz. Ama bunu sadece bazı anneler yapar. Canım kızımın ilk defteri, biricik oğlumun ilk kitabı, çalışkan yavrumun ilk karnesi,… Oysa sadece bir cep telefonu ile hangi konuda neler yazdığınızı, ne zaman yazdığınızı görebilirsiniz. günümüzde pek yapan kalmasa da herkes günlük tutabilir. Google Keep İle Günlük Tutmak başlıklı konumda dijital olarak günlük tutmayı anlatmıştım.

Öğretmenler içinse eğitimde teknoloji kullanımı arşivleme özelliği daha da öne çıkıyor. Zümreler, hazırlanan sorular, yapılan yazılılar, planlar,.. Yıllar önce hazırladığınız bir sınav kağıdına ulaşabiliyorsunuz.

Etkili İletişim ve Şeffaflık

Bizim okulda uygulanan bir sistem var. Öğrenci okula girerken okul kartını kapıdaki turnikeye okutuyor. Okula gelmezse ya da geç gelirse ailesine SMS gidiyor. Devamsızlık takibi açısından önemli buluyorum.

e-okul sistemi sayesinde öğrencilerin sınav tarihleri, notları takip edilebiliyor. Öğretmenler bu sistem üzerinden ödev gönderebiliyor, takibini sağlayabiliyor.

Öğretmen, öğrenci, veli bağlantısını sağlamak, iletişimi sağlamak amaçlı kullanılan ClassDojo uygulamasını çok beğeniyorum. Bu uygulama yaygınlaşırsa eğitimde ciddi katkılar sağlayabilir. Veliler yoğun iş temposundan dolayı okulu sık ziyaret edemiyor. Bu uygulama sayesinde internet erişimi olan tüm cihazlar üzerinden öğrencilerini takip edebiliyorlar.

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Sınavlarda Öne Çıkarır

Gerek okul derslerinde gerekse üniversite sınavlarında eğitimde teknoloji kullanımı sayesinde öğrenci avantaj sağlar. Elinizin altındaki cihazla aradığınız bilgiye birkaç saniye içerisinde ulaşabilirsiniz. Aradığınız konuyla ilgili metin, video, resim bulabilirsiniz. Sadece kitap ve defterle sınava hazırlanan öğrenciyle aynı sınava girecek bu öğrenciler. Tabii ki öne çıkacaktır. Yayınevleri artık soru bankalarının PDF hallerini sitelerine koyuyor. Elinizin altında onlarca soru bankası!

Eğitimde Teknoloji Kullanımı İş Hayatına Hazırlar

Teknoloji hayatın her alanında kullanılıyor. Eğitimde teknoloji kullanımı sayesinde öğrenci gelecekteki iş hayatına hazırlanmış olur. Word, Exel, Powerpoint, OneNote gibi programlar iş hayatında da yoğun olarak kullanılıyor. Öğrencilik hayatında bu programlarla tanışan öğrenci iş hayatına girdiğinde zorluk çekmeyecektir.

Eğitimde teknoloji kullanımı hakkında benim aklıma gelenler bunlar. Elbette eksiği vardır. Elbette karşı çıkanlarda olacaktır. Görüşlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.