Dünya Mutluluk Raporu 2020

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UNSDSN) tarafından hazırlatılan Dünya Mutluluk Raporu 2020 geçtiğimiz Mart ayında yayınlandı. Rapora göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya, en mutsuz ülke ise Afganistan çıktı.

Dünya Mutluluk Raporu

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgının yaşandığı günlerde 2018-2019 yıllarının verileri kullanılmış. 156 ülkenin değerlendirmeye alındığı raporda, önceki yıllarda olduğu gibi İskandinav ülkeleri başı çekiyor.

Mutluluk Kriterleri

• Kişi başına düşen gelir
• Sağlıklı yaşam süresi
• Sosyal destekler
• Sosyal özgürlükler
• Yolsuzluk rakamları

Yüksek yaşam standardı, güvenlik ve kamu hizmetlerinin iyi olduğu İskandinav ülkelerinin yanında İsviçre, Yeni Zelanda, Avusturya ve Lüksemburg Mutluluk Raporu 2020’de ilk sıralarda yer alıyor.

Dünya Mutluluk Raporu 2020’nin sonunda yer alan ülkeler ise Afganistan, Zimbabve ve Güney Sudan gibi çatışmalar ve aşırı yoksulluğun hakim olduğu ülkeler oldu.

Dünyada mutlu dediğimiz insanların en göze çarpan özellikleri kendilerinde yaşama zevki olmasıdır.
Bertrand Russell

Neredeyse yazmayı unutuyordum; Dünya Mutluluk Raporu 2020’de yer alan 156 ülke arasında Türkiye 93. sırada yer almış. Mutlulukla ilgili sorunlarınız varsa Mutlu Olmak İçin Ne Yapmalı? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Raporun tamamına World Happiness Report 2020 adresinden ulaşabilirsiniz.